Vi tillverkar tidstypiska dörrar och fönster med hög kvalitet.

Välkomna till våra showroom i Landskrona, Göteborg, Vadstena och Stockholm. Läs mer här >

Allmogefönster

Gamla spröjsade fönster och fönsterdörrar.

Nytillverkade allmogefönster i gammal stil. Hos oss på Snickarglädjes hittar du både allmogefönster och kulturfönster. Gamla fönster med gamla fönsterspröjs och fönsterdörrar som har ett utseende och kvalitet som finns i sekelskiftesfönster och 20-talsfönster original. Inga grova eller påhittade detaljer. 22 mm spröjsar och 45 mm bågar för bästa ljusinsläpp.

Träfönster av allmogetyp.

Gamla fönster från bland annat sekelskiftet och 20-talet beundras än idag. Om du är ute efter klassiska fönster i trä är vi glada att kunna uppfylla dina önskemål. Vi gör produkter av garanterat hög kvalité, gjorda av tätvuxen furu och kärnvirke av absolut högsta kvalité och tillverkade enligt traditionella metoder. Detta gör att vi på bästa sätt kan efterlikna stilen på de fönster som tillverkades förr. Är ni intresserade av att byta till tidstypiska fönster, bygga nytt eller köpa verandafönster till nya verandan? Vi finns till för er.

Allmoge 3 glasfönster eller Allmoge 2 glasfönster

Allmogefönster 1+1 utåtgående och inåtgående
Allmogefönster 2+1 utåtgående och inåtgående

Allmogefönster Pris och kvalité?

Nytillverkade fönster i gammal stil. Hos oss kallas de för Snickarglädjes allmogefönster och kulturfönster. Hos oss kan du hitta gamla spröjsade fönster och fönsterdörrar som har ett utseende och kvalité som finns i sekelskiftesfönster och 20-talsfönster original. Inga grova eller påhittade detaljer. Bra pris och hög kvalité – går det att kombinera? Att sälja dåligt billigt är enkelt! I vår affärsidé ska vi göra allt som är möjligt för att kunna erbjuda dig som kund vackra, tidstypiska fönster och dörrar med så hög kvalité som är möjlig till ett mycket bra marknadspris. Får vi leverera ett större antal påverkas prisbilden rejält. Efter vår flytt till vårt eget snickeri i Estland finns utrymme för absolut högsta kvalité utan att höja priset. Vi har ett svenskt management och har högsta kvalitet som en självklarhet. Vi använder Norrländska rotstockar, svenska beslag, färg från Engvall & Claesson och Tikkurila. Våra skickliga snickare och målare sätter knorren. Utan mellanhänder får du förmodligen branschens mest prisvärda fönster och dörrar. En investering som finns kvar och behåller sitt värde till nästa generation eller vid försäljning av huset.

Besök gärna våra Showrooms i Stockholm, Göteborg, Ystad och Landskrona. Finns även en mindre utställning i Vadstena. För dig som tycker det är viktigt att veta vad du köper! Fönster och dörrar ska ses på plats. Bilder kan inte återge hela verkligheten. 22 mm spröjsar och 45 mm bågar för bästa ljusinsläpp.

Kärnvirkesfönster eller inte?

Om det är viktigt att fönster och fönsterdörrar ska vara en engångskostnad och hålla ihop med en fin patina över tid är våra allmogefönster ett bra val. Eventuell prisskillnad är till vår fördel över tid. Vi vet att det finns köpare som fått ångra kortsiktiga alternativ. Fönster ska inte behöva köpas fler än en gång.

Linoljemålade fönster eller sprutmålat?

Fönster som ska linoljemålas måste handmålas i tunna lager. Något som fördyrar tillverkningen. Men en teknik som vi har ett historiskt facit på idag. Finns fortfarande fönster i gott skick sedan förra sekelskiftet. En tid då hög virkeskvalité och linoljefärg var självklart. Sprutmålade fönster kan tillverkas fortare. Innebär också en lägre kostnad. Vi har valt att använda en kvalitetsfärg med så liten påverkan på natur och arbetsmiljö som möjligt. Tikkurilas vattenbaserade fönsterfärg utan lösningsmedel, är sedan en tid tillbaka vårt alternativ för dig som vill ha sprutmålat.

Vårt fönstervirke

Då vårt virke har en ålder på minst 100 år grodde tallfrön i slutet av 1800 talet eller vid förra sekelskiftet.

Kulturfönster
Kulturfönster

Allmogefönster
Allmogefönster

Stockholms Skärgård

En Partner

Bofors hotell

Gamla Enskede

Kungsbacka

Lite produktfakta om våra allmogefönster i trä.

Fönstervirke. Kärnvirkesfönster med kvalité som förr. Vi använder stamblock av i skogen utvalda minst sekelgamla furor från Norrland. Tätvuxna, kådrika och har en hög andel kärnvirke som i första hand placeras i ytterbågar och utsida karm. Vi köper bara in A-klassade centrumbitar som har de bästa förutsättningarna att stå emot tidens tand. I kombination med vår grundoljning med vegetabilisk ”kinesisk Tungolja” eller Teknos grund kan våra köpare vara trygga att fönstren håller i generationer. Om vi slutmålar lämnar vi en rötskadegaranti! Rötskadegaranti och monterade tätningslister är inget som ingår i grundmålat utförande.

Glas. Som standard använder vi 3 mm planglas. Vill du ha ett äldre utseende har vi ett maskindraget glas s.k. Kulturglas med ”liv” i glaset. Vanligt förekommande standardglas i Sverige 1930 – 1950. Restover renoveringsglas. Ett nytillverkat glas som påminner om munblåst glas, utan blå eller grön ton. Bra pris! Något vi rekommenderar. Färgat munblåst glas och etsat glas med gammaldags mönster för dekoration i verandafönster och verandadörrar m.m. Som energisparglas kan ni välja 4 mm energiglas i innerbågen i en 2-glaskonstruktion. Då sänks U-värdet från 2.8 till 1.8. När det gäller 2+1 fönster så har konstruktionen ett U-värde på ca. 1.7. Med energiglas och argongas hamnar U-värdet på 1.2 eller lägre vid 2 st energiglas. Härdat glas används vid lågt sittande glas i fönster och dörrar. Övriga glasvarianter tar vi fram vid behov och offererar.

Linblomma

Målning. Linoljemålade fönster som handmålas eller vattenbaserad fönsterfärg som sprutmålas.

Steg 1:
Tappar i bågunderstycke oljas in med kinesisk Tungolja (Linoljemålat) eller Tikkurilas grundolja (sprutmålat). Kinesisk Tungolja som kommer från Tungträdets frukter och har en imponerande djupverkande förmåga med sina extra små molekyler. Sänker fukthalten i virket och ger ett extra bra rötskydd. I kombination med vårt A-klassade virke kommer fönstren hålla i generationer.

Steg 2:
Grundmålning med linoljefärg eller sprutmålad fönsterfärg. Slipning av ytorna.

Tungträdets frukter

Steg 3:
Mellan och toppstrykning med totalt 2 lager av kund bestämd kulör. Sprut eller handmålas. OBS! Vi målar in ev. hörnjärn vid färdigmålat.

Steg 4:
Efter glasning och kittning kan kittet övermålas av oss med samma kulör som resten av fönstret. Ett tillval som vi kan offerera.

Kitt. Modernt plastiskt kitt eller klassiskt linoljekitt. LAsealkittet kan men behöver inte övermålas. Finns i ett begränsat kulörsortiment. Linoljekittet behöver målas över. Av köpare eller av oss till en kostnad.

Beslag. Som standard använder vi svensktillverkade beslag – se ”Produktfakta”vid respektive fönstertyp. Vi kan även montera tidstypiska kopior av äldre beslag från Kulturbeslag. Se ”Tillvalskatalogen

Fönsterstilar genom tiderna.

Fönster sekelskifte. Kännetecknas av högre korspostfönster eller s.k. flaggfönster med små öppningsbara vädringsbågar i övre ”tredjedelen”. Under 1890-talet saknas ofta spröjsverk. Spröjs som blir vanligare från 1900- talet och under nationalromantikens småspröjsade ideal på 1910-talet.
Flaggfönster med spröjs i övre bågar och ibland även i de nedre bågarna. Vanligt med en
karnisformad spröjs och bågprofil – se vår ritning på länk ”ritning fönster sekelskifte” under respektive fönstertyp 1+1 och 2+1-glas.

Fönster 20-tal. Stilen med 2 horisontella spröjs i bågarna karaktäriseras 1920-talets
fönstermode. Spröjs även i innerbågar var vanligt. Spröjs och bågprofiler av kvartstavstyp – se vår ritning på länk ”ritning fönster 20-30-tal”under respektive fönstertyp 1+1 och 2+1-glas.

Fönster 30-tal. Så kallade funkisfönster. Behåller 1920-talsfönstrens kvartsstavsprofil men
saknar ofta spröjs. Om spröjs är monterad är den ofta som en horisontell spröjs på mitten.
Då det maskindragna glaset ( kulturglas) gjorde entre så var det lättare att göra stora glas.
Funkisfönster är ofta fritt dimensionerade som till exempel på fönsterband eller placerade vid hörn istället för centralt på väggar och släpper vanligtvis in mycket ljus. Se vår ritning på länk ”ritning fönster 20-30-tal” under respektive fönstertyp 1+1 och 2+1-glas.

Verandafönster

Glasverandor kan vara husets smycke. Verandafönster med spröjs är någonting som kan beundras och uppskattas av de flesta. Kan dekoreras med klassiska spröjsverk från förr. Småspröjsat, romber, kryss, färgat och etsat glas. Svängarna kan tas ut i en glasveranda! Vi kan hjälpa dig att dimensionera verandafönster och verandadörrar för bästa resultat. Du lämnar innermått på verandan och höjd på fönster och dörr så kommer vi med ett pris!

Modeller på fönster och fönsterdörrar

Våra konkurrenskraftiga priser kan offereras om du mailar/ringer till respektive distriktssäljare - se under Kontakt/Showroom.

Självklart anpassar vi priserna till den volym ni är intresserad av.
Välkomna med er förfrågan!