Glas

Vi tillverkar tidstypiska dörrar och fönster med hög kvalitet.

Välkomna till våra showroom i Landskrona, Göteborg, Vadstena och Stockholm.

 Läs mer här >

Våra glasalternativ, historiska och tekniska glas

Historiska glas

Gamla fönster har ofta kvar gammalt glas från tillverkningstiden. Gamla fönsterglas skapar liv och rörelse i fönstren. Vi tycker att gamla fönsterglas är en konst och det ultimata hantverket! Uppskattas av de flesta och något vi kan hjälpa till med. Se gärna filmen från glastillverkningen nedan. Munblåst glas- från en glascylinder till ett fönsterglas.

 

Munblåst glas. Ofärgat och färgat glas.

Det munblåsta glaset har varit det alternativ som funnits ända in på en bit av 1930-talet. Som återförsäljare av Lamberts glas kan vi sätta in nyblåst (ca. 2 mm) glas i våra nytillverkade fönster. Det ultimata hantverket! Både ofärgat och färgat munblåst glas . Färgat glas i signalfärgerna blått, rött, grönt och gult. Vanligt i verandafönster.

 

 

Restoverglas

Ett nytillverkat ofärgat maskindraget glas (3 mm) från Schotts som imiterar munblåst glas med oregelbundenheter i glasmassan. Restover lagerhålls i Gamla stan i Stockholm och på snickeriet. Ett mindre kostsamt alternativ  än det munblåsta. Restover används också vid restaureringsarbete.

 

Kulturglas

Kulturglas eller valsat glas är ett maskindraget glas. Ett diskret 3 mm glas med stående ränder. Samma glas som fanns innan planglastekniken kom, fast mer diskret. Maskindraget glas var vanligt i Sverige på 30-50-talet. Kallas även för valsat glas.  Varierande styrka på ”buckligheten”. Ett ekonomiskt fördelaktigt alternativ. Lagerhålls endast på snickeriet. Buckligheten upplevs endast utifrån beroende på hur ljuset faller över glaset.

 

Etsat och mönstrat glas

Etsat mönstrat musselinglas förekommer i verandor och som insynsskydd i bad och toalett. Musselinglaset tillverkas av skickliga hantverkare med många års erfarenheter. Hörnglas i kulörerna blått, rött och grönt för verandafönster120x120 mm. Passar bl.a. i våra fönster D-serien.

Gjutet glas

Vackra glas för insynsskydd. Floretinglas med sin karaktäristiska tussilagomönster och English muffle med bucklig struktur.

Tekniska glas

Energibesparande glas

Vid 1+1 kopplade fönster monterar vi 4 mm energiglas i innerbågen. Fungerar alldeles utmärkt tillsammans med våra historiska glas i ytterbågar. Sänker U-värdet med ca. 35% i jämförelse med planglas. Med moderna byggbestämmelser är kravet högre vid nyproduktion. Isolerglas används i våra 2+1-fönster. Ingår 2 glas och argongas mellan glasen i isolerglaskasetten. Monteras i innerbågen. Valfritt glas i ytterbågen som har ett glas. Något av våra historiska glas eller planglas. 3-glas isolerfönster med enkelbåge, består av en isolerglaskasset med 3 glas och valfritt energiglas och argongas i. OBS! Vi monterar inte spröjs i isolerglas!

Vit varmkantslist Swisspacer sänker U-värdet något och tar bort aluminiumkänslan i isolerglasen. Finns även i andra kulörer. Inget vi lagerför.

 

Härdat glas

De flesta glas kan härdas med undantag för de historiska glasen. Dessa klarar inte härdningen. Fungerar som personskydd i första hand. Härdat glas är obligatoriskt i glasdelar som ligger nära mark och golv. Gränsen enligt Boverket är 600 mm. Däröver är det valfritt att välja annat glas.

Ljudglas

Ett lamellglas som dämpar ljud utifrån. Ljudlamellglas kan kombineras med energibesparande glas. Vanliga behov är 33.2 Db och 44.2 Db. F.f.a. i stadsmiljö.

Säkerhetsglas

Vi erbjuder ett 6.3 mm laminerat säkerhetsglas. Kan kombineras med andra glas.

 

Övriga alternativa glas kan vi säkert ta fram om så önskas!